Американският Държавен департамент e одобрил продажбата на България на нови 8 изтребителя

...
Американският Държавен департамент e одобрил продажбата на България на нови 8 изтребителя
Коментари Харесай

САЩ са одобрили продажбата на 8 нови изтребителя F-16 на България

Американският Държавен департамент e одобрил продажбата на България на нови 8 изтребителя Ф-16 (F-16 C Block 70) и обвързваното с тях съоръжение, заяви Ройтерс, като цитира известие на Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността към Пентагона. Агенцията афишира, че е предоставила през днешния ден на Конгреса изискваните за договорката документи. И прецизира, че става дума за 4 изтребителя F-16 C Block 70 и 4 F-16 D Block 70 aircraft, както и дълъг лист с съоръжение и въоръжение за тях, съобщи БНР.

Общата цена за всичко се чака да е най-вече 1 милиард и 673 милиона $. Съобщението за евентуалната продажба е условие на закона, показва организацията. Главният реализатор ще бъде „ Локхийд Мартин “. 

Темата бе коментирана и на брифинг на Пентагона. Попитан дали известието значи, че продажбата на самолетите Ф-16 цели подмяна на самолетите МиГ, които вероятно България би изпратила на Украйна, представителят Джон Кърби съобщи: " Няма да приказвам от името на друга страна и несъмнено ще оставя Държавния департамент да приказва за продажбите на военна (техника) в чужбина. Но в това време няма да правя заключения от известието. " Кърби сподели още, че няма да приказва и за това какво друга страна „ е склонна или има опция да направи от позиция на поддръжката си за Украйна. “ 

Новите изтребители ще подобрят способността на България да посрещне сегашни и бъдещи закани посредством даването на опция на българските военновъздушни сили да патрулират рутинно в Черноморския район, означават от Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността към Пентагона.

Франс прес регистрира, че одобряването на договорката дава опция да се укрепи българската военна авиация в миг, в който районната опасност е повишена поради съветската инвазия в Украйна.

Миналата година стана ясно, че България договаря със Съединените щати за доставката на тези осем изтребителя. Тогава беше очебийно, че страната ни ще упорства новите машини да бъдат плащани разсрочено. 

През 2019 година България заплати милиард и 300 милиона $ за производството и придобиването на осем самолета F-16 Block 70. Пакетът за тях включва образование на водачи и наземни екипажи, логистика, помощно съоръжение и военна техника. Първите две машини от тази договорка трябваше да бъдат доставени следващата година, само че поради пандемията се чака това да стане със закъснение от към две години. В неделя военният министър Драгомир Заков сподели, че първите самолети от поръчаните от Съединени американски щати изтребители F-16 ще дойдат у нас в първото тримесечие на 2025 година По негова информация сме платили всичко по тази договорка, само че обезщетение за забавянето на доставките няма да има. " Компенсация може да има при положение на несъблюдение на контракта. В случая се касае за форсмажор “, добави той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР